Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 04.10.2006
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Titlul articolului: Cinci imigranti romani spitalizati in urma unor incidente violente cu tineri italieni
Acces online: https://www.gandul.info/eveniment/cinci-imigranti-romani-spitalizati-urma-unor-incidente-violente--266522

Cel putin in Italia, imigrantii romani au stiut intotdeauna sa se faca remarcati. De doua zile, locuitorii din cartierul popular Portuense, zona Trullo - Roma, sunt martorii unor conflicte violente intre tinerii italieni si cei romani. Deja cinci imigranti romani au ajuns la spital, iar trei italieni in arestul politiei. Luni seara, un grup de tineri italieni, intre 20 si 30 de persoane, cu fetele acoperite si inarmati cu rangi, au agresat clientii si au distrus complet un local frecventat de romani, incendiindu-l. Doi imigranti romani care se aflau intamplator in local, la ora aceea, au fost raniti si transportati la spitalul San Camillo, potrivit "La Repubblica". Tinerii au vandalizat si doua magazine de pe aceeasi strada. Locuitorii din cartier sustin ca de aproape o luna bandele de italieni sunt intr-un conflict deschis cu grupurile de imigranti romani si deja nu ii mai suporta pe acestia din urma. Martorii au povestit ca inca de la primele flacari care au cuprins barul, oamenii prezenti in piata au inceput sa aplaude, scena fiind considerata o forma de eliberare, comenteaza si "Il Tempo". Conflictul pare sa fi izbucnit duminica seara, cand mai multi tineri italieni din zona Trullo, in cartierul popular Portuense, din sud-vestul Romei, au fost deranjati de faptul ca un imigrant roman isi parcase autoturismul necorespunzator, in fata unui bar frecventat de conationali de-ai sai. Disputa a degenerat in momentul in care grupul de italieni a inceput sa loveasca masina romanului cu batele si a tras sapte gloante asupra acestuia si a doi prieteni de-ai sai. Doi dintre romani au fost raniti la picioare, iar cel de-al treilea la abdomen, medicii declarandu-se rezervati in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale acestuia din urma. Luni dimineata, trei dintre tinerii agresori italieni, cu varste cuprinse intre 22 si 26 de ani, toti din cartierul Trulli, au fost arestati, sub acuzatia de agresiune, la care s-a adaugat aceea de tentativa de omor in cazul celor doi care au deschis focul. "Asa e in fiecare seara", a afirmat o femeie care locuieste in apropierea barului incendiat, "romanii se imbata, parcheaza masinile in mijlocul strazii si apoi se cearta cu tinerii din cartier. Ne-am saturat de prezenta lor". "Situatia devenise de nesuportat, ne asteptam la asa ceva", au explicat alti locuitori pentru cotidianul "Il Giornale", citat de Mediafax, plangandu-se in acelasi timp de cresterea necontrolata a numarului imigrantilor si a problemelor cauzate de acestia. (A.M.M.)